Najčešća pitanja

1. Šta je to ganaš?

To je reč francuskog porekla internacionalno prihvaćena.Označava krem koji se dobija mešanjem čokolade i slatke pavlake. Smatra se da je ovaj krem nastao oko 1850. godine.

2. Koja je razlika između cene čokoladne table sa 70% kakao delova i lux crne čokolade koja je u ponudi?

Samo u obliku. Od lux crne čokolade mi pravimo praline i sve ostale proizvode

3. Koja je razlika između čokoladnih tabli na lomljenje i adore tabli upakovanih (80g)?

Kod nekih vrsta je razlika u ukusu, a kod svih u ekskluzivnom pakovanju.

4. Šta još sadrži crna čok.tabla sa 70% kakao delova osim kakaa?

Kad se kakao zrno samelje dobija se tzv. „kakao liker“. Daljom obradom se izdvajaju kakao buter i kakao prah, od čega se kakao liker i sastoji. Kod pravljenja čokolade za crnu se koriste kakao prah, kakao buter i šećer, za mlečnu sve ovo plus mleko u prahu, a za belu kakao buter, šećer i mleko u prahu. Kao emulgator se koristi soja lecitin. Znači, crna čokolada osim kakaa sadrži i šećer i soja lecitin. Kod jeftinijih čokolada se dodaju biljne masnoće kako bi se uštedelo na kakao buteru.

5. Zašto prodavci u Adore prodavnicama moraju da napune kutiju pralinama tj. kutija ne moze biti poluprazna?

Postoje dva razloga zbog kojih nađi prodavci insistirju da kutija sa pralinama bude napunjena. Jedan od razloga je taj što ukoliko je kutija poluprazna, praline "šetajući" po kutiji habaju tako što se grebu, čokolada gubi sjaj, mogu da puknu te d aim iscuri krem i sl. Drugi razlog je taj što je cena kutijice  ukalkulisana u cenu proizvoda po težini pralina koja staje u njih i zbog toga se kutije u našim maloprodajnim objektima ne naplaćuju.

6. Da li pravimo još neke oblike osim cipelice? Zašto ne?

Trenutno ne, ali svakako ćemo vremenom uvesti još neki oblik koji nam se učini interesantnim. Svaka sugestija je dobro došla.

7. Imamo li čokoladice bez glutena

Da. U maloprodajnim objektima ima tabela čokolada bez glutena i posnih.
Budite slobodni i zamolite neše prodavce da Vam prelože nešto iz asortimana proizvoda bez glutena.

8. Zašto ne mogu da se pakuju drugi proizvodi u kutije već samo praline?

Za druge proizvode koji su u našem asortimanu, poput čokoladnih tabli na lomljenje, čokolandih tabli bez šećera, prepacked proizvoda i sl. je namenjena druga ambalaža.
Kutije su namenjene po svojim dimenzijama samo pralinama te je njihova cena već ukalkulisana u cenu koštanja čokolandih pralina.

9. Da li u asortimanu postoje posni proizvodi?

Da. Postoji tabela posnih pralina u svakom maloprodajnom objektu.
Naši prodavci će Vas informisati o posnim proizvodima ukoliko to želite.

10. Da li je Adore Chocolat franšiza?

Ne, Adore chocolat je domaća kompanije osnovana 2002.godine i kao takva je tad abila prva radionica ručno rađenih čokoladnih prlaina u Srbiji.
Više o kompaniji možete saznati na našoj web stranici.

11. Zašto moraju prodavci da napune kutiju srce?

Kao i svako pakovanje i ta kutija je vrlo skupa i ukalkulisana je u cenu proizvoda. Iznos koji naplaćujemo za nju je samo deo cene koji prelazi kalkulaciju. Mi se ne bavimo prodajom kutija, već pralina. Logično je da odgovarajuća težina bude upakovana u odgovarajuću ambalažu, i tako je svuda u svetu.

12. Zašto nema kalup za desnu cipelicu pa da sve izgledaju kao par?

Kalupe kupujemo iz Belgije. Iz nekog razloga nemaju kalup za desnu cipelu, ne znamo zašto.

13. Zašto nemamo belu tablu na lomljenje?

Odnedavno u našem asortimanu postoje i čokoladne table na lomljenje napravljene od bele čokolade. Ukusi koje trenutno imamo su bela čokolada sa pomorandžom i bela čokolada sa krančom.

14. Zašto nemamo u našoj ponudi proizvoda marcipan sa mlečnom čokoladom?

Ukusi koje pravimo uglavnom su bazirani na potražnji. Osim toga često dodajemo nešto novo, tako da će se pojaviti i marcipan sa mlečnom čokoladom.

15. Gde i kako kupci mogu da se uvere da u našim proizvodima nema glutena?

Gluten je belančevina koja je prisutna u sledećim žitaricama: pšenici, raži, ječmu i ovsu. Ukoliko ne veruju onome što piše na deklaraciji, petpostavljam da postoje laboratorije koje se bave ispitivanjem postojanja glutena.

16. Zašto nema više praline sa belom čokoladom?

Zato što se najmanje traže

17. Zašto nemamo manje kutije za praline?

Kutijice su vrlo skupe i moraju se ukalkulisati u cenu pralina. Malu kutijicu ne možemo da ukalkulišemo u cenu, a jeftina kutija ne ide uz proizvod i niko je ne bi želeo. Svi čokolatijeri u svetu praline do 120 gr. pakuju u kesice.

18. Koju belgijsku čokoladu koristimo kao sirovinu?

Callebaut

19. Koje su praline najkupovanije?

Perfekta, Amor, Fete, Canelle, Capuccio, Grappe

20. Po čijim se receptima rade praline?

Svi proizvodi u asortimanu Adore chocolat se prave po našim recepturama u našoj radionici u Beogradu

21. Zašto je čokolada tako skupo?

Zato što je sirovina vrlo skupa (čista kvalitetna čokolada bez dodataka biljnih masnoća: jeftinim čokoladama se dodaju razne biljne masnoće kako bi se uštedelo na kakao buteru), zatim i ostale sirovine: maslac a nikad biljna masnoća za filove, kod voćnih pralina na primer, ne koristimo veštačke arome, već kuvamo voće. Zatim ovaj način proizvodnje (ručni rad) je vrlo spor, pa je samim tim i skupa radna snaga, ali jedino tako praline mogu biti vrhunskog kvaliteta.

22. Šta znači ručni rad i zašto je to važno meni kao kupcu?

To znači da se svi filovi kuvaju u malim količinama i da se dnevno prave male količine pojedinih pralina, a mnogo vrsta. Ovako se radi da bi praline bile sveže jer se ne dodaju konzervansi. Takođe to znači da ne koristimo gotove industrijske filove koji imaju u sebi biljne masnoće i konzervanse. Na taj način praline su mnogo ukusnije i zdravije.

23. Da li je stvarno crna čokolada zdravija?

Čokolada sadrži visok procenat magnezijuma iz kakao ploda, a takođe i gvožđa, cinka i kalijuma. Kakao zrno sadrži alkaloide, od kojih je najvažniji teobromin. Čokolada stimuliše rad centralnog nervnog sistema, slično kao kofein. Čokolada takođe sadrži tzv. „pozitivan“ holesterol, slično kao maslinovo ulje. Čokolada podstiče lučenje serotonina koji se još naziva i hormon sreće. S obzirom da sve ovo potiče od kakao zrna, a crna čokolada ima veći procenat kakao delova, onda je ona zdravija.

24. Od kada postoji firma?

Firma je otvorena 2002. pod nazivom “Čokolada” a 2006. je preregistrovana u Adore Chocolat.

25. Zašto praline nemaju srpske nazive?

Zato što u načinu rada i recepturama sledimo francusku školu koja je najbolja, nazivi su uglavnom francuski. Osim toga imamo dosta stranaca koji kupuju, pa na ovaj način lakše razumeju nazive.

26. Zašto crne kutije?

Smatramo da crna boja najbolje predstavlja dubinu ukusa kakao zrna, pa tim i dobre čokolade. Crvena traka označava radost koju čokolada nosi i strast prema čokoladi.
Danas, 10 godina kako postoji firma Adore chocolat, upravoje crna baršunasta kutija sa crvenom mašnom postala naš zaštitni znak i znak prepoznavanja.

27. Da li srca mogu da stižu sa drugom bojom mašne (crvena npr.)?

Mogu sa crnom i ljubičastom. Sa crvenom ne, jer bi bile različite nijanse crvene.

28. Šta je specijalitet kuće?

Sve praline se rade po sopstvenim receptima, pa ne postoji specijalitet kuće, već najprodavanije praline.
U našem asortimanu  s vremena na vreme postoje i praline iznenađenja,kako smo ih nazvali. Te praline su u vitirinama u našim maloprodajnim objektima ponuđene kratko vreme na prodaju, njihov ukus je karakterističan bilo za godišnje doba, praznik i ponekad prođe dosta vremena dok se jedan te isti ukus praline iznenađenja ne ponovi.