Vrste čokolade

Postoje tri osnovne vrste čokolade:

Crna čokolada

Mora imati minimum 35 procenata kakao delova, ali što veći procenat kakao delova sadrži, to je kvalitetnija. Danas se smatra da je standard za visoko kvalitetnu crnu čokoladu 53 procenata kakao delova. Luksuzna crna čokolada obično sadrži 72 procenata kakao delova. U skladu sa tim crna čokolada sadrži mali procenat šećera. Ova čokolada ne sadrži mleko u prahu.

Mlečna čokolada

Mora da sadrži minimum 20 procenata kakao delova. Ovaj procenat uglavnom sadrže čokolade masovne industrijske proizvodnje. Visoko kvalitetne mlečne čokolade sadrže oko 32 procenata kakao delova. Za ovu vrstu čokolade se dodaje mleko u prahu u toku procesa proizvodnje.

Bela čokolada

Je zapravo kakao buter sa dodatkom šećera i mleka u prahu. U toku proizvodnje ne dodaje se kakao prah koji je prethodno dobijen obradom kakao zrna. Mnogi tvrde da ova vrsta i nije prava čokolada, ali mišljenja su podeljena. Ne treba zanemariti činjenicu da ova čokolada ima visoki procenat kakao butera i kvalitetnog mleka u prahu.

U svakom slučaju bez obzira na različite ukuse, kod kupovine čokolade uvek treba obratiti pažnju da li sadrži tzv. „biljne“ masnoće. To su jeftine masnoće koje se u industrijskoj proizvodnji dodaju kako bi se pojeftinio krajnji proizvod. Ove masnoće ne samo da kvare ukus čokolade već i zbog svog hemijskog sastava veoma goje.